Helft dodelijke slachtoffers geïdentificeerd

Elf van de achttien dodelijke slachtoffers bij de treinramp in Buizingen zijn nu officieel geïdentificeerd. Dat zegt het team slachtoffer-identificatie. Het gaat om acht mannen en drie vrouwen.

De zeven andere lichamen worden voort onderzocht in het militair hospitaal in Neder-over-Heembeek. Om die te kunnen identificeren, heeft het slachoffer-identificatie-team meer gegevens nodig, bijvoorbeeld uit medische dossiers. Voor een aantal lichamen zullen wellicht alleen DNA-stalen zekerheid kunnen brengen.

Voorbereiding berging wrakken

In Buizingen zijn afgelopen nacht al de onbeschadigde treinstellen van de treinramp van maandag opgeruimd. Vanaf morgen worden ook de beschadigde treinstellen getakeld. Vandaag wordt eerst de bovenleiding verplaatst.

"Dat is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat morgen rond 9 uur de lichting van het eerste beschadigde treinstel kan gebeuren", zegt Bram De Saedeleer van Infrabel. "Een zestal uur later zal het tweede treinstel kunnen worden gelicht."

De werkzaamheden gebeuren in aanwezigheid van experts van het parket. Omdat er mogelijk nog een 19e dode is, is ook het slachtofferidentificatieteam aanwezig.

Nadat alle treinstellen zijn getakeld, moet ook de spoorlijn nog worden hersteld.

"Langzaamaan-actie" op lijn Bergen-Brussel

Op de lijn Bergen-Brussel hebben de treinbestuurders een "langzaamaan-actie" gehouden. Ze reden niet sneller dan 60 km per uur en dat veroorzaakte vertragingen.

Ook op de lijn 's Gravenbrakel-Brussel waren er vertragingen, omdat verschillende machinisten zich ziek gemeld hadden. Van de hogesnelheidstreinen naar Parijs en Londen zijn alleen een zestal Thalystreinen tot in Brussel gereden en weer vertrokken.

Minuut stilte en stille optocht

In Buizingen is een eerste herdenking gehouden voor de slachtoffers van de treinramp. Na de dienst voor aswoensdag zijn enkele honderden mensen in stilte naar de spoorweg gewandeld. De tocht werd besloten met het neerleggen van bloemen.

In alle treinen en stations van de NMBS wordt morgen om 12 uur een minuut stilte in acht gehouden naar aanleiding van de ramp. De treinen in de stations zullen ook 1 minuut halt houden. In twaalf stations komen er ook rouwregisters waar reizigers hun medeleven kunnen betuigen met de slachtoffers. "Het tragische ongeval heeft iedereen van de NMBS-Groep zwaar geraakt en in diepe rouw gedompeld", klinkt het in een persbericht.