Mensenrechtenactivisten in Congo in gevaar

In Congo worden mensenrechtenactivisten steeds vaker vervolgd. Dat zegt Amnesty International, de organisatie die opkomt voor de verdediging van de mensenrechten.

"Mensenrechtenactivisten in Congo spelen een cruciale rol in een land dat wordt geteisterd door instabiliteit en oorlog", zegt Amnesty. "Ze vestigen de aandacht van de internationale gemeenschap op misbruiken en verhogen het bewustzijn over de toestand van de mensenrechten bij de lokale bevolking."

"In de plaats van mensenrechtenschendingen aan te pakken, vallen de Congolese autoriteiten hen aan die de schendingen aanklagen." Amnesty International vreest dat de toestand erger wordt, met de verkiezingen van 2011 voor de deur.

Volgens een Congolese getuige is de overheid vaak onmachtig, maar ontbreekt ook de politieke wil om mensenrechtenactivisten te beschermen."De situatie blijft moeilijk zolang er moorden gebeuren op mensenrechtenactivisten en journalisten", zegt getuige Murhabazi Namegabe (foto), "en momenteel zijn er nog altijd veel bedreigingen."

De mensenrechtenorganisatie vraagt dat minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) en minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel (MR) hun invloed aanwenden om het tij te keren. Als koning Albert naar Congo zou gaan voor de 50e verjaardag van de onafhankelijkheid, hoopt Amnesty dat hij de verdediging van de mensenrechten ter sprake brengt.

Meest gelezen