Moon koppelt nog eens 7.000 paren

Enkele dagen voor zijn 90e verjaardag heeft de Zuid-Koreaanse sekteleider Sun Myung Moon nog eens 7.000 koppels getrouwd in de hoofdstad Seoel.

Het gaat niet echt om een record, want Moon heeft ooit eens 10.000 koppels tegelijk zijn zegen gegeven voor hun huwelijk. Het gaat veelal ook om huwelijken die door de "kerk" van Moon geregeld worden.

Moon richtte zijn Verenigingskerk, zoals de Moon-sekte officieel heet, op in '54. In de jaren 70 bracht hij een tijdje door in de VS, maar daarna keerde hij terug naar Zuid-Korea.

De leider beschouwt zichzelf als de tweede Messias die het onvoltooide werk van Jezus Christus wil afmaken. Concreet wil hij redding brengen door de mensheid terug te voeren naar "het ideaal van God", de leer van Moon zelf dus, naar eigen zeggen.

In de praktijk is Moon erg omstreden en is hij ongewenst in Europa. Leden van zijn kerk staan veel van hun inkomen af, waardoor de organisatie erg rijk is. Politiek draagt Moon een erg conservatieve boodschap uit en steunde hij de campagnes van de Amerikaanse presidenten Richard Nixon en Ronald Reagan. Moon is ook eigenaar van de conservatieve krant The Washington Times, niet te verwarren met The Washington Post.

lees ook