Odinga en Kibaki weer op ramkoers in Kenia

In het Oost-Afrikaanse land Kenia boycotten de bondgenoten van premier Raila Odinga de bijeenkomsten van de regering tot een dispuut tussen de premier en president Mwai Kibaki opgelost is.

Odinga en Kibaki zijn weer verwikkeld in een dispuut. Deze keer gaat het over twee ministers die Odinga had ontslagen wegens corruptie. Kibaki heeft die beslissing van de premier na enkele uren weer ongedaan gemaakt. Volgens een woordvoerder van Odinga wordt de premier systematisch geboycot.

Na lange en moeizame onderhandelingen en onder zware internationale druk vormden aartsrivalen Raila Odinga en Mwai Kibaki in 2008 een coalitieregering. Hiermee kwam een eind aan het etnische geweld dat was uitgebroken na de  verkiezingen in 2007.

Die waren gewonnen door president Mwai Kibaki, een  lid van de Kikuyu-stam, maar oppositieleider Odinga, een lid van de Luo-stam, had de president beschuldigd van verkiezingsfraude. Wat volgde, was een orgie van etnisch geweld die zo'n 1.300 mensenlevens eiste. Honderdduizenden mensen raakten ook ontheemd door de etnische zuiveringen. 

Waarnemers zeggen dat de beloofde hervormingen uitblijven die een herhaling van de etnische onlusten moeten vermijden. De Amerikaanse ambassadeur in Kenia heeft Odinga en Kibaki opgeroepen om werk te maken van de strijd tegen de corruptie.