Onderzoekscommissie over de treinramp?

De politiek begint steeds meer vragen te stellen naar de oorzaken van de treinramp in Buizingen. De oppositie eist een parlementaire onderzoekscommissie.

De Kamercommissie Infrastructuur wil maandag de toplui van de NMBS bij zich roepen. De commissieleden willen vooral weten waarom het elektronische stopsysteem nog niet algemeen ingevoerd is, negen jaar na de treinramp in het Waalse Pécrot. 

Ook minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte (CD&V) wil een overzicht van alle beslissingen over veiligheidssystemen bij het spoor sinds '99.

Intussen vragen de oppositiepartijen Groen!, N-VA, Lijst Dedecker en Vlaams Belang dat er een parlementaire onderzoekscommissie wordt opgericht naar de veiligheid bij de NMBS en de omstandigheden van de treinramp in Buizingen.

CD&V en SP.A vinden het evenwel nog te vroeg om te beslissing of er een dergelijke onderzoekscommissie moet komen. Volgens voormalig NMBS-topman en CD&V-politicus Etienne Schouppe kan de huidige Kamercommissie Infrastructuur dat onderzoek ook voeren. Open VLD wil tot die zitting maandag wachten vooraleer te beslissen over een onderzoekscommissie.

Aan Franstalige kant is CDH niet gekant tegen een speciale onderzoekscommissie. MR-senator Alain Destexhe vraagt dan weer het ontslag van NMBS-topman Marc Descheemaecker.

In de vooravond hebben premier Yves Leterme (CD&V) en enkele ministers de maatregelen doorgenomen die getroffen zijn. Over een mogelijke onderzoekskommissie is niet gepraat, zei premier Leterme na afloop.

Meest gelezen