Peeters komt vervroegd terug uit de VS

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) keert vervroegd terug van zijn economische missie in de Amerikaanse staat Californië om vrijdag in Brussel de Raad van Europese industrieministers te kunnen bijwonen, waar het dossier-Opel hoog op de agenda staat.

De Europese raad was al lang gepland, maar er was afgesproken dat de Waalse minister van Economie Jean-Claude Marcourt (PS) België zou vertegenwoordigen, samen met federaal minister van Economie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Omdat het voor Vlaanderen erg belangrijke dossier-Opel hoger op de agenda terechtgekomen is dan verwacht, wil Peeters nu toch zelf de vergadering bijwonen.

"Marcourt heeft laten weten dat hij ons het woord wil laten voeren over de herstructurering van de automobielindustrie. Het is voor ons erg belangrijk dat wij daar aanwezig zijn, omdat wij op het Europese niveau opnieuw heel duidelijk ons standpunt over het GM-dossier willen meegeven. Wij willen weten waar het op staat en wat er nu gaat gebeuren", zei Peeters.

Normaal zou Peeters nog tot vrijdagmiddag in LA verblijven, samen met Vlaams viceminister-president Ingrid Lieten (SP.A). Er stonden onder meer nog ontmoetingen gepland met de gouverneur van Californië, Arnold Schwarzenegger, en met de viceburgemeester van Los Angeles. Viceminister-president Ingrid Lieten blijft wel tot vrijdag en zal op die ontmoetingen Vlaanderen vertegenwoordigen.