Syrië krijgt binnenkort weer VS-ambassadeur

De Amerikaanse president Barack Obama wil weer een ambassadeur in Syrië. Hij heeft topdiplomaat Robert Ford voorgedragen voor de functie. Vijf jaar geleden werd de VS-ambassadeur weggehaald uit Syrië na de moord op Rafik Hariri, de ex-premier van Libanon.

Obama maakte in juni vorig jaar al bekend dat hij weer een ambassadeur wilde in Damascus. Nu heeft de Amerikaanse president ook een naam geplakt op de functie. Robert Ford is een topdiplomaat. Hij was eerder al ambassadeur van Algerije van 2006 tot 2008. Momenteel werkt hij op de Iraakse ambassade in Bagdad.

De relaties tussen Syrië en de VS zijn aan de beterhand sinds de aanstelling van Obama. Toch hernieuwde Obama de sancties tegen Damascus in mei vorig jaar. De VS beschuldigt Syrië onder meer van het ondersteunen van terrorisme.

Met de aanstelling van een ambassadeur wil Obama de banden strakker aanhalen om zo de Amerikaanse belangen in Syrië beter te kunnen verdedigen. Zo wil de VS een wig drijven tussen Syrië en Iran en het wil Syrische hulp om de toestand in Irak verder te stabiliseren. De Amerikaanse Senaat moet de benoeming van Ford wel nog bekrachtigen.