Toyota poetst imago op met nieuw remsysteem

De Japanse autobouwer Toyota heeft een nieuw remsysteem ontwikkeld. Met het nieuwe systeem wil Toyota zijn imago opsmukken. Dat heeft een serieuze deuk gekregen door honderdduizenden terugroepingen.

Het was de topman van Toyota zelf, Akio Toyoda, die het nieuws bekendmaakte. Het systeem zal in alle nieuwe auto's van Toyota worden geïnstalleerd. Als een bestuurder tegelijk het gaspedaal en het rempedaal induwt, zal het rempedaal automatisch voorrang krijgen.

Toyota wil met het nieuwe systeem het vertrouwen in het merk herstellen. Het imago van Toyota heeft een ferme deuk gekregen omdat het bedrijf honderdduizenden auto's wereldwijd moest terugroepen wegens defecten aan onder meer het rempedaal.

Het is overigens nog niet duidelijk of topman Akio Toyoda zelf zal getuigen voor een onderzoekscommissie van het Amerikaanse parlement. Volgens een mededeling is de baas van het Amerikaanse filiaal van Toyota "beter geplaatst om te getuigen".

Nu ook problemen met de Corolla?

Intussen belooft Toyota dat het ook een mogelijk nieuw probleem met het model Corolla zal onderzoeken. In de VS hebben een honderdtal chauffeurs geklaagd dat ze bij het sturen soms een bepaalde weerstand ondervinden.

Toyota belooft nu om die klachten te bekijken en indien nodig de betrokken auto's terug te roepen voor aanpassingen of controle.

De Corolla is een van de meest verkochte modellen ter wereld. Vorig jaar zijn er 1,3 miljoen stuks van verkocht. Eerder had Toyota al meer dan acht miljoen auto's van andere modellen teruggeroepen voor allerlei problemen met het rempedaal, het gaspedaal en de vloermatten.