Wordt ruilen nieuwe trend op immobiliënmarkt?

De Oost-Vlaamse Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB) maakt reclame voor een nieuwe trend op de huizenmarkt. Wie woningen ruilt in plaats van ze te verkopen of kopen, spaart de helft van de registratierechten uit. Op de website www.immoruil.be kunnen kandidaat-woningruilers elkaar ontmoeten.

In de immobiliënhandel is ruilen niet zo ongebruikelijk, want met een ruil kunnen beide (ver)kopers registratierechten uitsparen. Bij woningruil worden de registratierechten maar één keer betaald, op het hoogste bedrag. Beide partijen spreken zelf af hoe ze die belasting verdelen.

Om tegemoet te komen aan de grootste moeilijkheid van de woningruil - hoe vinden mensen die zo'n ruil willen opzetten elkaar? -, heeft de Oost-Vlaamse Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB) een website gelanceerd.

Voorlopig blijft het pilootproject beperkt tot Oost-Vlaamse makelaars. "Over een half jaar volgt een evaluatie", zegt voorzitter Willy Haegens van CIB Oost-Vlaanderen in Het Nieuwsblad en De Standaard. "Als het project een succes is, breiden we het over heel Vlaanderen uit."

Enkel CIB-makelaars kunnen de gegevens op de website inkijken. "Sommige mensen willen niet dat hun buren weten dat ze hun huis willen verkopen. U kunt dus enkel weten welke woningen u kunt ruilen door bij een makelaar langs te lopen", aldus Haegens.