20 jongeren mogen niet meer fuiven in het Meetjesland

Een 20-tal jongeren mogen tot eind maart niet meer naar fuiven in het Meetjesland gaan. De politie heeft hen dat verboden omdat ze het op een feest tijdens oudejaarsavond te bont hadden gemaakt. De Privacycommissie noemt de aanpak van de politie onwettig.

De jongeren kregen een brief in de bus waarin hen wordt verboden zelfs maar in de buurt van nieuwe fuiven in de regio te komen. Afgelopen weekend zijn een aantal jongeren nog opgepakt, toen ze naar een fuif in Zomergem onderweg waren.

De Privacycommissie stelt zich heel wat vragen bij de aanpak van de politie in het Meetjesland. "Eigenlijk gaat het om vrijheidsberoving", zegt Willem De Beukelaere van de Privacycommissie. "De wet op het politieambt kent twee vormen van vrijheidsberoving: een administratieve aanhouding en een gerechtelijke aanhouding. Preventieve aanhouding staat daar met geen woord in."

"Dus men vindt daar iets uit dat misschien zeer goed bedoeld is, maar in elk geval geen steun vindt in de wet. Er is nochtans een oplossing voor. Als je met amokmakers te doen hebt, met hardleerse criminelen zeg maar, dan kun je hen voor de rechter brengen, in dit geval de jeugdrechter."