"Beschuldigingen zijn absurd en ongegrond"

J.K. Rowling, auteur van de succesvolle boekenreeks over Harry Potter, wordt beschuldigd van plagiaat. Ze zou ideeën gestolen hebben uit "The adventures of Willy the wizard" van de overleden Britse schrijver Adrian Jacobs. "De beschuldigingen zijn absurd en ongegrond", reageert Rowling.

Volgens Jacobs' erfgenamen zouden grote delen van "Harry Potter en de vuurbeker" (2000), het vierde boek uit de reeks, overgenomen zijn uit  "The adventures of Willy the wizard: No. 1 livid land" van Jacobs.

Ook andere ideeën en concepten uit Willy the wizard doken op in de Harry Potter-boeken. Zo zou Jacobs als eerste geschreven hebben over een tovenaarsschool en een gevangenis voor tovenaars.

De nabestaanden van Jacobs eisen minstens 500 miljoen Britse pond (575 miljoen euro) van Rowling en haar uitgever Bloomsbury.

Rowling zegt dat ze Jacobs' kinderboek nog nooit gelezen heeft en dat ze titel noch auteur kende vóór het moment dat ze aangeklaagd werd. Dat gebeurde een eerste keer in 2004. Toen klopten Jacobs' erfgenamen wegens dezelfde feiten aan bij Bloomsbury, maar zij zouden geen plagiaat kunnen hebben aantonen.