"Brugse Zot" treft schikking in de VS

De familiale brouwerij De Halve Maan uit Brugge heeft een minnelijke schikking getroffen met de Amerikaanse tegenhanger Weyerbacher. Dat zal nu zijn eigen versie van het bier "Brugse Zot" van de markt halen.

Door het akkoord wordt een rechtszaak in de VS vermeden. Weyerbacher uit Pennsylvania belooft nu om binnen de maand het eigen bier "Zotten" een andere naam te geven. De gelijkenissen op het etiket met dat van De Halve Maan zal worden weggewerkt.

De Halve Maan had eerder met een rechtszaak gedreigd wegens merkinbreuk. Het topmerk "Brugse Zot" is immers ook beschermd in Amerika.

De bieren "Brugse Zot" van De Halve Maan hebben de voorbije jaren al tal van internationale prijzen weggekaapt op belangrijke bierfestivals. De wortels van de brouwerij gaan terug tot "Die Maene" uit 1564, maar kende een nieuwe start bij de familie Maes in 1856 en nog eens in 2005 door een afstammeling Xavier Vanneste. Naast Brugse Zot brouwt De Halve Maan ook nog Straffe Hendrik.

Belgian Style-bier is erg populair in de VS. Amerikaanse brouwers brengen met succes eigen versies van bekende Belgische bieren op de markt. Daar is niets mis mee, maar de naam mag wettelijk niet op het oorspronkelijke product lijken.