Afghanistan: de NAVO-opmars loopt stroef

De zuiveringsoperatie door de NAVO en regeringstroepen van de zuidelijke Afghaanse provincie Helmand verloopt stroever dan verwacht. De hoofdstad Marjah is zo goed als ingenomen, maar er zijn nog verschillende verzetshaarden.

De NAVO-troepen kampen met de klassieke problemen: afzijdigheid van de plaatselijke bevolking, die noch van de taliban, noch van het regeringsleger moet weten; vergissingen bij beschietingen; guerrillaverzet; en deserties bij de Afghaanse regeringstroepen.

Na zes dagen offensief heeft de Britse generaal Nick Carter toegegeven dat er nog een maand nodig is om het verzet volledig te breken. De NAVO bezet nu alle grote wegen, pleinen, en openbare gebouwen, maar in Marjah slaan nog geregeld sluipschutters toe. De vrees bestaat ook dat heel wat taliban zich tijdig hebben teruggetrokken en zich nu hergroeperen.

Bedoeling van het offensief is zo snel mogelijk een Afghaanse administratie te installeren om ziekenhuizen, scholen en openbare diensten te doen werken. Zo wil de NAVO het vertrouwen van de burgerbevolking winnen. Maar dan mogen er geen foutieve bombardementen meer komen, want al 15 burgers zijn bij vergissing gedood. In het noordelijke Kunduz vielen vandaag nog 8 doden, toen een NAVO-toestel een politiewagen beschoot.