Akkoord over heropstart hoogoven ArcelorMittal

Bij staalbedrijf ArcelorMittal hebben directie en vakbonden vannacht een akkoord bereikt over de heropstart van een hoogoven in Ougrée bij Luik.

De hoogoven was in de lente van vorig jaar stilgelegd. Intussen is de wereldwijde vraag naar staal weer toegenomen zodat een heropstart van de warme lijn van de oven nodig is, stelt de directie. De hoogoven B van Ougrée zou ten laatste over 10 weken weer worden opgestart.

Vakbonden en directie hebben de afgelopen twee dagen samengezeten om afspraken te maken over de arbeidscontracten. Er komen 600 rechtstreekse en 400 onrechtstreekse banen bij. 101 tijdelijke contracten worden omgezet in contracten voor onbepaalde duur.

In de zogenoemde warme fase van de hoogoven zouden 583 mensen nodig zijn. 363 personen zullen intern worden gerekruteerd, de 220 anderen zullen onderaannemers zijn die al op de site actief zijn. Daarover was snel een akkoord bereikt.

Het grootste discussiepunt tussen bonden en directie ging over de arbeidsplaatsen in de zogenoemde koude fase van de oven. Daar zou het bedrijf een beroep doen op onderaannemers, interimkrachten en mensen die in aanmerking komen voor brugpensioen. De structuur zal er worden veranderd en enkele functies zullen worden uitbesteed.