Bloedige bomaanslag in noordwesten Pakistan

In Dars, in het noordwesten van Pakistan, zijn minstens 29 mensen omgekomen bij een bomexplosie in een moskee. Ruim 50 anderen raakten gewond. De aanslag valt samen met een bezoek van de speciale Amerikaanse gezant Richard Holbrooke aan de Pakistaanse hoofdstad Islamabad.

De aanslag is nog niet opgeëist, maar is vermoedelijk het werk van islamitische rebellen die ook banden hebben met de taliban in Afghanistan.

De afgelopen dagen zijn verschillende taliban-leiders opgepakt in Pakistan. Dat lijkt erop te wijzen dat Islamabad de radicale islamieten harder wil aanpakken, zoals de Verenigde Staten al lang vragen. Buurland Afghanistan en de VS hebben al gezegd dat ze blij zijn met die koerswijziging van Pakistan.

In Afghanistan is een groot NAVO-offensief tegen de taliban aan de gang in de zuidwestelijke provincie Helmand.