Comapatiënt Rom Houben praatte toch niet zelf

Comapatiënt Rom Houben kan toch niet zelf communiceren met de buitenwereld. Dat heeft zijn neuroloog Steven Laureys bekendgemaakt op een congres in Londen.

De 46-jarige Rom Houben uit Zolder was 23 jaar geleden verlamd geraakt na een ongeluk en al die tijd werd verondersteld dat Houben in een vegetatieve toestand leefde.

Eind november vorig jaar stelde zijn neuroloog Steven Laureys (foto) dat Houben al die tijd wel bij bewustzijn was, maar alleen geen middel had om te communiceren. Dat moest blijken uit recente hersenscans met geavanceerde apparatuur.

Nu blijkt uit andere testen dat Houben toch niet zelf communiceerde, maar allicht was aangestuurd door zijn begeleidster. De neuroloog had Houben 15 objecten getoond terwijl zijn begeleidster in een andere kamer stond. Daarna moest Houben met de hulp van zijn begeleidster op zijn computer typen wat hij had gezien. Alle antwoorden waren fout.

Neuroloog Laureys blijft er wel van overtuigd dat Houben bij bewustzijn is. Hij wil zoeken naar een nieuw communicatiemiddel met de man.