Dalai lama discreet ontvangen door Obama

De dalai lama, de geestelijke leider van de Tibetaanse boeddhisten, is door de Amerikaanse president Barack Obama op het Witte Huis ontvangen. De dalai lama werd uit het zicht van de pers binnengeloodst en er was ook geen pers bij de ontmoeting.

De journalisten die de ontmoeting van president Obama en de dalai lama wilden vastleggen, waren tevergeefs naar het Witte Huis gekomen. De dalai lama werd via een zij-ingang binnengeloodst en de ontmoeting zelf vond plaats achter gesloten deuren, zonder pottenkijkers.

Blijkbaar wilde president Obama Peking niet nog meer voor het hoofd stoten. De Chinezen beschouwen de dalai lama als een separatist die Tibet wil losmaken uit China en ze hadden op voorhand al bezwaar gemaakt tegen de ontmoeting.

De relaties tussen de VS en China waren al gespannen naar aanleiding van de Chinese censuur van de internetzoekmachine Google en de wapenverkoop door de VS aan Taiwan.

Na afloop van de ontmoeting legde de dalai lama wel een verklaring af aan de pers (foto). Hij zei dat Obama hem zijn steun betuigd had. Het Witte Huis zei in een mededeling dan weer dat  Obama en de dalai lama het eens waren over het belang van  een goede verstandhouding tussen China en de VS.