Een lach is goed voor het hart

Alfred Jodocus Kwak zingt het al langer dan vandaag, maar nu is het ook wetenschappelijk bewezen: mensen die vrolijk, tevreden en enthousiast zijn, lopen minder risico om een hartkwaal te krijgen dan mensen die eerder negatief door het leven gaan.

Tijdens de studie, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift European Heart Journal, werden 1.739 gezonde volwassenen tien jaar gevolgd. De mensen die van nature geen positieve ingesteld hadden, bleken 22 procent meer kans te hebben om een hartkwaal te krijgen.

“De resultaten suggereren dat hartziektes misschien voor een deel voorkomen kunnen worden door positieve gevoelens bij mensen te versterken”, zegt Dr. Karina Davidson, hoofd van het onderzoek. Davidson geeft echter wel toe dat het momenteel te vroeg is om medische aanbevelingen te doen.

Meest gelezen