Film over nazipropaganda wordt uitgefloten

Op de Berlinale is een Duitse film waar met hoge verwachtingen naar werd uitgekeken, uitgefloten tijdens de persvisie. Het gaat om "Jud Süss, Film ohne Gewissen" van Oskar Roehler.

De film gaat over de acteur die de rol van de perfide jood speelde in "Jud Süss", de bekendste antisemitische film ooit de geschiedenis, gemaakt in opdracht van Joseph Goebbels , minister van propaganda tijdens het naziregime.

Goebbels wordt in de film gespeeld door Moritz Bleibtreu, die een paar jaar geleden nog de Zilveren Beer kreeg als beste acteur voor zijn rol in de verfilming van Houellebecqs schandaalroman "Elementaire deeltjes", ook al door Joseph Roehler.

Roehlers nieuwe film dingt mee naar de Gouden Beer, maar de verzamelde filmpers kon hij niet overtuigen. "Jud Süss, Film ohne Gewissen" krijgt kritiek omdat hij hier en daar een loopje neemt met de werkelijkheid.

Zo heeft de acteur die de rol in de antisemitische prent aanvaardt een joodse vrouw (vertolkt door Martina Gedeck van "Das Leben der Anderen", foto), wat in het echt niet het geval was.

"We wilden een menselijk drama tonen", verdedigt de regisseur zich. "We hebben bepaalde zaken uitvergroot om het morele dilemma duidelijker te maken. Dit is nu eenmaal een speelfilm, geen documentaire".