Haïti laat acht VS-missionarissen vertrekken

Acht Amerikaanse missionarissen die worden beschuldigd van kinderontvoering zijn vrijgelaten door het Haïtiaanse gerecht en overgevlogen naar de Verenigde Staten. Twee anderen, onder wie de groepsleider, zitten nog vast.

Laura Silsby, de groepsleider, en Charisa Coulter blijven nog in de cel. Zij bevonden zich al voor de aardbeving in Haïti en de rechter wil hen nog verder ondervragen. Silsby heeft inmiddels ook al toegegeven dat de missionarissen niet in het bezit waren van de nodige documenten om Haïtiaanse kinderen mee te nemen naar de Dominicaanse Republiek.

De groep werd opgepakt met 33 kinderen aan de grens met de Dominicaanse Republiek. Volgens de Amerikaanse missionarissen ging het om weeskinderen, maar achteraf bleek dat sommige kinderen nog ouders hebben. De Amerikanen wilden de kinderen naar eigen zeggen onderbrengen in een weeshuis in de Dominicaanse Republiek.

Inmiddels heeft de Franse president Nicolas Sarkozy een bezoek gebracht aan Haïti. Het is de eerste keer dat een Frans staatshoofd een bezoek brengt aan de voormalige Franse kolonie. "Frankrijk zal zijn verantwoordelijkheid opnemen in het kader van onze gemeenschappelijke geschiedenis en onze vriendschap", zei Sarkozy.

Bij de zware aardbeving van 12 januari vielen minstens 200.000 doden. Honderdduizenden Haïtianen zijn dakloos ten gevolge van de ramp en er is een enorme behoefte aan noodhulp.