Heeft Mossad passen vervalst voor moord?

Groot-Brittannië en Ierland verdenken de Israëlische geheime dienst Mossad van het vervalsen van Britse en Ierse paspoorten. De identiteit van zes Britse Israëli's en drie Ieren is gebruikt door een moordcommando dat een leider van Hamas heeft vermoord in Dubai. Interpol spoort in verband met deze zaak 11 mensen op.

Op 20 januari werd in Dubai een commandant van de radicaal-islamitische Palestijnse beweging Hamas gedood in zijn hotelkamer. Volgens de politie van Dubai gebeurde dat door een professioneel moordcommando van in totaal tien mannen en een vrouw, allemaal met Europese paspoorten: zes Britten, drie Ieren, een Fransman en een Duitser.

Van de operatie bestaan beelden van een bewakingscamera (zie boven) in het hotel waar de Hamas-leider is vermoord.

De namen en foto's van de paspoorten zijn vrijgegeven. Opvallend: de namen bestaan echt, maar de foto's en handtekeningen zijn vals. Londen heeft achterhaald dat de zes Britse namen toebehoren aan Britse Israëli's die ook een echt Brits paspoort hebben. Eén van hen werd geïnterviewd door de Israëlische televisie en zei geschokt te zijn door het verhaal.

Voor Londen lijkt het duidelijk dat de Mossad, de geheime dienst, de moord heeft uitgevoerd en de identiteit van de Britse Israëli's heeft misbruikt. De Israëlische regering wil dat niet bevestigen, maar ontkent het ook niet. Volgens de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman is het "niet correct" om te veronderstellen dat Israël achter de moordaanslag zit.

Hamas heeft gisteren de vermoorde Mahmoud al-Mabhuh herdacht in de Gazastrook (foto).

Zowel Groot-Brittannië als Ierland roepen de Israëlische ambassadeur op het matje. "Wij nemen deze zaak niet licht op", zegt de Ierse minister van Buitenlandse Zaken Michael Martin. Zijn Britse collega David Milliband neemt de hele zaak zeer ernstig. "De integriteit van het Britse paspoort is belangrijk", zegt Miliband, die Israël oproept "volledig mee te werken" met het onderzoek.

Op verzoek van de autoriteiten in Dubai spoort Interpol 11 mensen op in verband met de moord.

Dodelijke efficiëntie

De Mossad is de buitenlandse inlichtingendienst van Israël - naast de militaire inlichtingendienst (Aman) en de binnenlandse inlichtingendienst (Shin Bet) - en is zowat te vergelijken met de Amerikaanse inlichtingendienst CIA.

De Israëlische inlichtingendiensten staan ervoor bekend dat ze efficiënt zijn. Voorbeelden van die efficiëntie zijn de bliksemactie van het Israëlische leger op een gekaapt vliegtuig in Oeganda in 1976 en de ontvoering van de Duitse oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann uit Argentinië in 1960.

Operaties van geheime diensten als de Mossad zijn per definitie geheim. Het is dus niet altijd mogelijk om duidelijke verantwoordelijkheden vast te stellen, en Israël geeft Mossad-operaties meestal ook niet toe omdat die operaties meestal in strijd zijn met het internationaal recht. Desondanks worden tientallen moorden en ontvoeringen in verschillende landen toegeschreven aan de Mossad. Zo werd in 2008 nog een kopstuk van Hezbollah vermoord in de Syrische hoofdstad Damascus.

Meest gelezen