Minuut stilte voor slachtoffers van treinramp

In alle treinstations is klokslag 12 uur een minuut stilte gehouden voor de 18 slachtoffers van de treinbotsing maandag in Buizingen. Alle treinen die in een station stonden, zijn een minuut lang blijven staan. Ook op alle treinen, trams en bussen was het een minuut stil.

In het treinstation van Halle is een speciale hulde gebracht aan de 18 slachtoffers. Daarbij waren de topmannen Jannie Haek van de NMBS-holding, Marc De Scheemaecker van de NMBS en Luc Lallemand van Infrabel aanwezig. Ook de vertegenwoordigers van de vakbonden waren naar het station van Halle gekomen.

Voor de verschillende regeringen waren minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte (CD&V) en Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) aanwezig, net als provinciegouverneur Lodewijk De Witte en de burgemeester van Halle, Dirk Pieters (CD&V).

Alle aanwezigen hebben na de minuut stilte het rouwregister voor de slachtoffers in het station van Halle ondertekend. In de stations van alle provinciehoofdsteden en in Brussel-Zuid liggen ook rouwregisters waar iedereen zijn medeleven kan betuigen met de slachtoffers.

Ook in andere stations is hulde gebracht

In het station Antwerpen Centraal was minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) aanwezig. Ze heeft daarna ook het rouwregister voor de slachtoffers ondertekend. "Het is een moeilijke dag voor alle families van de slachtoffers, maar ook voor de medewerkers van de spoorwegen", zei ze.

In het station van Hasselt stonden alle medewerkers van het station in de centrale hal tijdens het herdenkingsmoment, ook het voltallige schepencollege van Hasselt was er aanwezig.

In het Sint-Pietersstation in Gent waren onder anderen de districtsdirecteur van de NMBS, provinciegouverneur André Denys, plaatsvervangend burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) en de lokale vakbonden aanwezig.

In Brugge hebben provinciegouverneur Paul Breyne, burgemeester van Brugge Patrick Moenaert (CD&V) en Georges Rogge van de NMBS-groep de hulde bijgewoond.

Ook bussen en trams een minuut stil

Ook op de bussen, trams en metro's van De Lijn, de MIVB en de TEC is hulde gebracht aan de slachtoffers. Eén minuut lang hebben de chauffeurs hun voertuig aan de kant gezet wanneer ze toekwamen aan de eerstvolgende halte. In de metrostations is de reizigers ook gevraagd een minuut stilte in acht te nemen.