Ongelukkig? Eet een frietje!

Uit een Bitse studie blijkt dat je even vrolijk wordt als je frietjes eet. Wie de goudkleurige lekkernij opsmult, kan zich al snel 20 minuten beter in zijn vel voelen. Voor u beslist dagelijks frieten te eten: het opgewekte gevoel verdwijnt als u dit elke dag doet.

Tijdens het onderzoek kregen 60 mannen en vrouwen beelden te zien van de verwoestende kracht van de atoombom in Hiroshima. Vervolgens kreeg de helft een magazine te lezen om de beelden van zich af te kunnen zetten. De andere helft kreeg in plaats van een magazine, een bord met frietjes voor de neus geduwd.

De “frietgroep” voelde zich gedurende 20 minuten duidelijker vrolijker dan de “magazinegroep”. En dat blijkt twee redenen te hebben, aldus de Britse psycholoog Mike Green. “Eerst en voorzal zitten er in frieten veel koolhydraten en vetten. Als je koolhydraten eet, komen er in je lichaam bepaalde hormonen vrij waardoor je je beter gaat voelen. Dat gevoel wordt dan nog versterkt door het vet.”

Greet Vansant, voedingsspecialist van de K.U.Leuven, bevestigt dit verhaal in Het Laatste Nieuws. “Van bij de geboorte heeft de mens een zeer sterke voorkeur voor vet. Zowel de smaak als de vette geur van frietjes is iets wat zeer verzadigend werkt. Ze maken het gevoel van geluk compleet.”

Nog volgens Vansant speelt ook onze cultuur een belangrijke rol. “Bij ons zijn frieten gelijk aan feest. Frieten, dat is iets speciaals en dat gevoel blijf je de rest van je leven meedragen.” Voor mensen die bijna dagelijks frieten eten, gaat de vrolijke vlieger niet op. “Voor hen is frieten eten niets speciaals, dus gelukkiger worden ze niet.”