Treinstellen in Buizingen worden weggehaald

Op de plaats van de treinramp in Buizingen heeft een kraan vanmiddag het voorste stuk van een van de verongelukte treinstellen getakeld. Het ging om de aangereden trein Quiévrain-Luik.

Met drie kranen en heel wat mankracht wordt gestaag voortgewerkt om de sporen weer vrij te krijgen. Vandaag is de stuurpost van de trein die is aangereden al gelicht. 

"Het eerste rijtuig en de bestuurspost worden opgeheven en op een plat vlak geplaatst zodat de infrastructuurwerken en het onderzoek erna kunnen voortgaan", zegt Frieke Neirynck van de NMBS.

Eerder waren al de minder beschadigde rijstellen ontkoppeld en aan de kant gezet. Vannacht is ook de bovenleiding weggehaald zodat de plaats vrij is om de twee overgebleven treinstellen te verplaatsen.

Nadat de rijtuigen uit elkaar zijn gehaald, kunnen de takelwerken van start gaan. Dat werk zou nog tot 26 februari kunnen duren. Pas daarna kan begonnen worden met het herstellen van de infrastructuur: de sporen en de leidingen. Ondertussen kan het treinverkeer wel verlopen op de andere sporen.

De bergingswerken staan onder toezicht van het parket van Brussel, dat gelast is met het gerechtelijk onderzoek over het treinongeluk.