Yahoo! en Microsoft mogen samenwerken

De internetzoekmachine Yahoo! en softwaregigant Microsoft hebben van de Europese Commissie groen licht gekregen om de komende tien jaar samen te werken. Eerder had het Amerikaanse ministerie van Justitie ook al toestemming gegeven.

Door de handen in elkaar te slaan, hopen de twee bedrijven concurrent Google - die meer dan 90 procent van de advertentiemarkt op zoekwebsites in handen heeft - van antwoord te kunnen dienen.

Volgens de Europese Commissie betekent de samenwerking tussen Yahoo! en Microsoft geen gevaar voor de concurrentie binnen de Europese Economische Ruimte (EER).

Yahoo! zal de zoektechnologie van Bing van Microsoft  kunnen gebruiken en zorgen voor advertenties die verband houden met de zoekopdrachten. Microsoft zal de eerste vijf jaar maar 12 procent van de inkomsten uit zoekdiensten voor zich houden - de rest gaat naar Yahoo! .

"Door Microsoft toe te laten een sterkere concurrent van Google te worden, verwachten mensen die op die markt actief zijn dat de concurrentie zal toenemen", argumenteert de Europese Commissie.

De samenwerking tussen Yahoo! en Microsoft had eerder ook al het fiat gekregen van het Amerikaanse ministerie van Justitie. De deal is er gekomen nadat Justitie in de VS in 2008 bezwaar had gemaakt  tegen plannen van Yahoo! om samen te gaan met Google. Daarop wendde Yahoo! zich tot Microsoft dat eerder al had aangeboden om Yahoo! geheel op te kopen.