Ziekteverzuim neemt toe door griep

Het kortdurend ziekteverzuim, dat is ziekteverzuim van minder dan een maand, heeft vorig jaar in ons land een recordhoogte bereikt. Dat blijkt uit een steekproef van het dienstenbedrijf SD Worx.

Uit de loonberekeningen blijkt dat werknemers vorig jaar gemiddeld 6,4 dagen ziek waren of 2,5 procent van het totaal aantal werkdagen. Daarmee stijgt het ziekteverzuim nu al bijna acht jaar op rij.

De verklaring ligt volgens SD Worx vooral bij de griep en seizoensgebonden verkoudheden, want de pieken in het ziekteverzuim vallen steeds samen met de pieken in het aantal griepbesmettingen. In september en oktober kwam daar de Mexicaanse griep bij en bleven mensen met griepsymptomen soms thuis uit voorzorg.

De onderzoekers menen dat ook de crisis een rol speelt. In een ander onderzoek zegt 1 op 3 werknemers dat ze door de crisis harder moeten werken en meer overuren presteren. En die toenemende stress leidt tot extra ziekteverzuim.