"Ernstige schaduw over hof van beroep"

Volgens minister van Financiën Didier Reynders (MR) werpt de verbreking van het Fortis-arrest door het Hof van Cassatie "een ernstige schaduw over het hof van beroep" dat het Fortis-arrest heeft geveld.

Het waren de Belgische staat, BNP Paribas en Fortis Holding die het Fortis-arrest naar Cassatie hadden gebracht en die daar nu gelijk krijgen.

Minister van Financiën Didier Reynders is dan ook tevreden over de verbreking. Het standpunt van de federale regering dat ze het algemeen belang heeft laten primeren, wordt nu versterkt, vindt Reynders.

"Wij hebben steeds de beslissingen van Justitie gerespecteerd", merkt de minister nog op. Toch haalt hij ook uit naar de rechters van het hof van beroep die het Fortis-arrest geveld hebben.

"De uitspraak (van Cassatie) werpt een ernstige schaduw over de manier waarop het hof van beroep zich heeft uitgesproken en meer bepaald over de magistraten die in verdenking gesteld zijn", zegt Reynders nog.

Alles blijft hetzelfde, aldus Fortis Holding

Fortis Holding vindt de verbreking van het Fortis-arrest een goede zaak, maar er verandert eigenlijk niets. De deal met BNP Paribas is afgesloten en uitgevoerd, wij zijn nu vooral met de toekomst bezig, zei woordvoerster Kathleen Steel.

Er loopt overigens nog een beroepsprocedure ten gronde, die is aangespannen door de groep rond zakenadvocaat Mischaël Modrikamen en de juridische veldslag is dus nog niet ten einde.

Fortis Holding merkt wel op dat het arrest de groep veel geld heeft gekost, onder meer door het houden van twee keer twee grote aandeelhoudersvergaderingen in België en Nederland. De holding vindt het voorlopig geen optie om dat geld te gaan verhalen op de klagende aandeelhouders, maar sluit niet uit dat dat zal gebeuren tegenover het kantoor van advocaat Modrikamen.