"Iran ontwikkelt mogelijk kernwapens"

Het Internationaal Atoomagentschap van de Verenigde Naties zegt dat Iran mogelijk kernwapens ontwikkelt. Het is de eerste keer dat het Atoomagentschap met zoveel woorden zegt dat er mogelijk een nucleaire dreiging uitgaat van Iran.

Sinds kort is er een nieuw hoofd van het Atoomagentschap: de Japanner Yukiya Amano (foto). Onder zijn voorganger, de Egyptenaar Mohammed El Baradei, is het agentschap nooit zo ver gegaan in zijn rapporten over Iran.

Volgens de Verenigde Staten, die al lang zeggen dat Iran werkt aan de ontwikkeling van kernwapens, toont het rapport van het Atoomagentschap aan dat Iran consequent niet meewerkt met het Atoomagentschap en zijn internationale verplichtingen niet nakomt.

Ook Rusland, dat meestal een veel milder oordeel velt over Iran, reageert scherp. "Moskou is erg verontrust door het gebrek aan samenwerking van Iran met het Internationaal Atoomagentschap", zegt minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov, "en we kunnen dat niet aanvaarden".

Zelf zegt Iran dat het alleen maar uranium verrijkt voor medische doeleinden. "De beschuldigingen van het westen zijn ongefundeerd", reageert ayatollah Ali Khamenei, "want volgens ons geloof mogen we dergelijke wapens niet gebruiken. Wij geloven niet in kernwapens en we maken er geen."