Afrikaanse Unie veroordeelt staatsgreep Niger

Jean Ping, de voorzitter van de Afrikaanse Unie, heeft de militaire coup in Niger veroordeeld. Volgens Ping verwerpt de Afrikaanse Unie systematisch elke "ongrondwettelijke verandering". De Nigerese junta heeft Salou Djibo inmiddels aangeduid als leider.

"Wij, het leger, hebben beslist om vandaag onze verantwoordelijkheid te nemen door een eind te stellen aan de gespannen politieke toestand", zei kolonel Goukoye Abdul Karimou (foto) gisteravond op de Nigerese televisie. "Onze Hoge Raad voor het Herstel van de Democratie heeft beslist om de grondwet op te schorten en alle instellingen te ontbinden die daaraan verbonden zijn (het parlement, nvdr)."

Volgens de woordvoerder van de coupplegers gaat het hier om een patriottische daad om het land te redden van de armoede, de leugens en de corruptie.

De militairen hebben president Mamadou Tandja gisteren afgezet. Die paste vorig jaar eigenhandig de grondwet aan om langer aan de macht te kunnen blijven dan twee ambtstermijnen, zoals bepaald in de grondwet. Tandja wordt vastgehouden in een legerkazerne en "stelt het goed" volgens de militairen.

Vandaag heerst er rust in de straten van de hoofdstad Niamey. Het leger is wel zichtbaar aanwezig.

Naast de Afrikaanse Unie heeft ook de Europese Unie de staatsgreep veroordeeld. "De EU deelt de ongerustheid van de Afrikaanse Unie en van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) wat betreft de recente gebeurtenissen en steunt hun inspanningen om te bemiddelen", deelt de woordvoerder van Catherine Ashton mee , de Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid.

Gestrande Belgen mogen naar huis

De zestien Belgische en tien Bulgaarse politieagenten die sinds gisteren vastzaten in een hotel in Niamey, hebben de toestemming gekregen om het land te verlaten.

De groep had uitgeprocedeerde asielzoekers teruggevlogen naar Nigeria. Hun vliegtuig had op de terugweg een tussenlanding gemaakt in Niamey, net op het moment dat de staatsgreep aan de gang was.

De Belgen die in Niger wonen - naar schatting 170 - krijgen van Buitenlandse Zaken de raad om thuis te blijven.

Een continent van staatsgrepen...

Sinds de val van de Berlijnse Muur en het einde van de Koude Oorlog is er ook in Afrika een democratiseringsgolf gekomen, maar anderzijds zijn er toch nog geregeld militaire staatsgrepen. Hier volgt een overzicht van de coups sinds 1999.

 • 1999 - Niger: het regime van president Baré Maïnassara wordt omvergeworpen.
 • 1999 - Comoren: stafchef Azali Assoumani grijpt de macht.
 • 1999 - Guinee-Bissau: president João Bernardo Vieira wordt afgezet.
 • 1999 - Ivoorkust: president Henri Konan-Bédié wordt aan de kant geschoven na een muiterij van het leger.
 • 2003 - Centraal-Afrika: president Ange-Félix Patassé wordt afgezet door legerchef François Bozizé.
 • 2003 - São Tome en Principe: president Fradique de Menezes wordt aan kant geschoven, maar keert na enkele dagen al terug aan de macht.
 • 2003 - Liberia: president Charles Taylor moet het land verlaten onder zware internationale druk. Hij wordt opgevolgd door vicepresident Moses Blah.
 • 2003 - Guinee-Bissau: president Kumba Yala afgezet door legerchef Verissimo Correia Seabra, die zelf een jaar later wordt doodgeschoten.
 • 2005 - Mauritanië: staatsgreep tegen president Maaouiya Ould Taya.
 • 2008 - Mauritanië: de verkozen president Sidi Ould Cheikh Abdallahi wordt afgezet.
 • 2008 - Guinee: een militaire junta onder leiding van Moussa Dadis Camara grijpt de macht na de dood van president Lansana Conté.
 • 2009 - Guinee-Bissau: president João Bernardo Vieira wordt doodgeschoten.
 • 2009 - Madagascar: president Marc Ravalomanana moet de macht afstaan aan oppositieleider Andry Rajoelina onder druk van de straat en het leger.