België wil Europa zonder kernwapens

België zal samen met vier andere NAVO-lidstaten ijveren voor een Europa zonder kernwapens. Dat heeft premier Yves Leterme gezegd in een reactie op een opmerkelijk opiniestuk van vier ministers van Staat in de krant deze morgen.

Ons land zal samen met Duitsland, Luxemburg, Noorwegen en Nederland pleiten voor een Europa zonder kernwapens op een vergadering van het Trans-Atlantische bondgenootschap NAVO. "België is voorstander van een kernwapenvrije wereld en verdedigt dit standpunt binnen de NAVO", verklaart premier Yves Leterme (CD&V). In mei komen de lidstaten van het bondgenootschap bijeen in New York om het te hebben over het non-proliferatieverdrag uit 1968. Dat verdrag had als doel het aantal kernwapens in de wereld te beperken.

Concreet zou het gaan om de ongeveer 200 atoombommen die tijdens de Koude Oorlog door de Amerikanen werden geplaatst in een aantal Europese landen, waaronder ook ons land. Het is al jaren een publiek geheim dat op de luchtmachtbasis in Kleine Brogel nog steeds een tiental kernbommen opgeslagen zijn.

Pleidooi door Verhofstadt, Dehaene, Michel en Claes

In de krant De Standaard verscheen vandaag het pleidooi van twee oud-premiers en twee voormalige ministers van Buitenlandse Zaken om alle kernwapens uit Europa weg te halen.

Zonder overdrijven kan het een primeur worden genoemd: vier voormalige kopstukken van de Belgische politiek die zich samen achter een idee scharen.

Jean-Luc Dehaene (CD&V), Guy Verhofstadt (Open VLD), Louis Michel (MR) en Willy Claes (SP.A) ijveren samen voor een kernwapenvrij Europa. Ze willen geen Amerikaanse kernwapens meer op Europese bodem, dus ook niet op het militaire domein van Kleine-Brogel, waar er officieus 10 tot 20 kernwapens zouden liggen.

Kernbocht

Opmerkelijker dan het feit dat deze vier toppolitici uit vier verschillende partijen samen op de barricades gaan staan tegen kernwapens, is dat twee van hen bijna drie decennia geleden aan de macht waren toen de kernwapens hier geplaatst werden. De grote antirakettenbetogingen uit de jaren 80 waren tegen hen of tegen hun partij gericht (foto).

"Je kunt het een bocht noemen", geeft ex-minister van Buitenlandse Zaken én voormalig secretaris-generaal van de NAVO Willy Claes toe. Maar hij noemt het toch vooral een "nuchtere vaststelling dat het principe van de non-proliferatie van kernwapens niet meer houdbaar is".

Nu onder meer landen als India en Pakistan, die het non-proliferatieverdrag nooit hebben getekend, zich tot nucleaire mogendheden bekend hebben, wordt het met de dag duidelijker dat dreigen met geweld geen oplossing meer is, zegt Claes. Andere landen die zich door de nieuwe kernmachten bedreigd voelen, zullen ook worden verleid tot het aanmaken van kernwapens, zodat op den duur de spreiding van nucleaire wapens niet meer gecontroleerd kan worden.

Geïnspireerd door Obama

Omdat steeds meer landen kernwapens vergaren, wordt de wereld alleen maar gevaarlijker, menen de vier politici. We kunnen die landen die wapens niet ontzeggen als we er zelf over beschikken, redeneren ze.

Daarom is het beter om er komaf mee te maken. "Er is maar één weg die openblijft", zegt Claes, "namelijk het totale afbouwen, onder controle, van het internationale kernarsenaal, om de komende generaties te behoeden voor het risico van vreselijke confrontaties."

De vier kopstukken pleiten niet toevallig nu openlijk voor een kernwapenvrije wereld. Ze doen dat naar eigen zeggen door het beleid van de Amerikaanse president Barack Obama (foto). Met hem is beweging mogelijk, denken ze. Ook Leterme verwijst naar het initiatief van Obama. "De Belgische regering wil de kans geboden door de oproep van de Amerikaanse president Barack Obama tot een kernwapenvrije wereld grijpen", zo klinkt het.

Lees hier het opiniestuk van de vier politici in De Standaard.

De Vredesbeweging reageert alvast positief op de oproep van de vier politici. Het is een bijzonder betekenisvolle oproep omdat er binnenkort een top over nucleaire veiligheid is. Ons land kan daarin een vernieuwende rol spelen, klinkt het.