China roept de VS-ambassadeur op het matje

China roept de Amerikaanse ambassadeur op het matje naar aanleiding van de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Barack Obama en de dalai lama, de leider van Tibet.

Volgens China moeit Amerika zich met binnenlandse aangelegenheden. De Chinese regering acht de dalai lama geen religieuze leider, zoals Obama, maar een separatist met anti-Chinese ideeën.

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken zegt dat de bal in het kamp ligt van Obama en dat Obama stappen moet zetten om de "kwaadaardige gevolgen van de ontmoeting uit te wissen" en "te stoppen met samenzweren met de Tibetaanse onafhankelijkheidbeweging". De woordvoerder stelde ook dat Obama de gevoelens van het Chinese volk diep heeft gekwetst.

China heeft al eerder gedreigd om economische sancties te nemen tegen Amerika als de ontmoeting zou plaatsvinden. Vooral de Amerikaanse wapenindustrie zou daaronder lijden. Binnenkort zou de Chinese president Hu Jintoa naar Washington gaan, maar mogelijk zal China die ontmoeting uitstellen om een protestsignaal te geven.

Ook in het dossier-Iran zou een verdere polarisering kunnen ontstaan. Amerika verwacht dat China sancties zal goedkeuren, omdat Iran nucleaire wapens wil maken. Maar nu wordt gevreesd dat China zijn goedkeuring niet zal geven.

De Chinezen zelf vinden de ontmoeting tussen Obama en de dalai lama dubbelzinnig. De Amerikaanse regering heeft in het verleden herhaaldelijk bevestigd dat Tibet deel uitmaakt van China en dat het de onafhankelijkheidsvraag van Tibet niet steunt.