Oud-bankier moet Griekse schuld beheren

De Griekse regering heeft het hoofd van de overheidsdienst die instaat voor het beheer van de staatsschuld vervangen door een oud-bankier van de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs. Die bank zou Griekenland geholpen hebben bij het opsmukken van de begroting.

Sinds 2005 was Spyros Papanicolaou het hoofd van het Griekse Openbare Agentschap van de Schuld, dat instaat voor het beheer en verminderen van de staatsschuld. Hij wordt nu vervangen door Petros Christodoulou, die nu nog een kaderfunctie heeft bij de National Bank of Greece. De wissel komt er op het moment dat Griekenland al weken zwaar onder vuur ligt op de financiële markten door een grote overheidsschuld.

Beleggers vrezen dat Griekenland zo'n grote schuld moet torsen dat het niet meer in staat zal zijn om die af te lossen. Ook de euro is niet immuun voor de Griekse schuldproblemen. De euro heeft moeten inboeten ten opzichte van de dollar. De Europese Unie steunt Griekenland, maar denkt er voorlopig niet aan om de Grieken financieel te steunen.

Verleden in zakenbanken

Opmerkelijk is dat Christodoulou voor een aantal zakenbanken heeft gewerkt, zoals Credit Suisse, JPMorgan Chase en de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs. Die bank kwam deze week in opspraak omdat ze Griekenland in het verleden zou geholpen hebben om de euro binnen te geraken. Via een aantal "swaps" werd de begroting opgesmukt. Swaps is een complexe financiële techniek die profiteert van verschillen in onder andere rentes en munten.

Zo kan het voordelig zijn om een betaling met vaste rente om te zetten in vlottende rente. Of kan je winst maken door leningen aan te gaan in een buitenlandse munt om die vervolgens meteen om te zetten in de eigen munt, omdat de ene munt meer waard is dan de andere. De Europese Commissie heeft alvast uitleg gevraagd aan Athene over de swaps.