Piloot had een wrok tegen de belastingdienst

De man die zich gisteren met een vliegtuigje in de kantoren van de belastingdienst in de Amerikaanse staat Texas boorde, had een diepe wrok tegen de belastingdienst. Intussen zijn twee lichamen geborgen uit het beschadigde gebouw.

Het gebouw in de stad Austin vloog meteen na de aanslag in brand. Op dat moment waren zo'n 200 ambtenaren van de Amerikaanse belastingdienst IRS werkzaam in het gebouw. De piloot van het vliegtuigje is door de politie geïdentificeerd als de 53-jarige Joseph Stack (foto). Op het internet is een soort afscheidsbriefje gevonden waarin hij klaagt over zijn problemen met de IRS en zegt hij dat "geweld het enige antwoord is”. Blijkbaar had de man schulden en zouden zijn bezittingen worden aangeslagen door de IRS.

"Ik heb ooit gelezen dat de definitie van krankzinnigheid is om hetzelfde proces steeds weer te herhalen en te verwachten dat de uitkomst plotseling anders is. Ik ben eindelijk klaar om deze krankzinnigheid te stoppen. Dus, meneer Big Brother IRS, laten we iets anders proberen; take my pound of flesh and sleep well", schrijft Stack. Die laatste zin (neem mijn pond vlees en slaap zacht) is een verwijzing naar het toneelstuk "De koopman van Venetië" van William Shakespeare, waar de Joodse bankier Shylock een pond vlees eist van de koopman Antonio.

De volledige brief kunt u hier lezen.

Niet de eerste keer

Amerikaanse autoriteiten wil bevestigen noch ontkennen dat Stack het briefje heeft geschreven omdat het onderzoek nog loopt. Volgens bronnen bij de onderzoekers zou Stack eerst zijn huis in Austin in brand hebben gestoken voor hij zijn wanhoopsdaad pleegde. Zijn lichaam en dat van een ambtenaar zijn intussen geborgen. Bij de aanslag vielen ook nog 17 gewonden.

De kantoren van de belastingdienst in Austin waren al eens het doelwit van een aanslag, toen in 1995 een man een bom probeerde te plaatsen in het gebouw. In hetzelfde jaar blies Timothy McVeigh een overheidsgebouw op in Oklahoma City, waar 168 mensen het leven lieten. McVeigh vond dat de overheid te veel macht had. In 2001 werd hij terechtgesteld door middel van een dodelijke injectie.