Serviërs en Macedoniërs weten weg naar België

Het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers Fedasil heeft deze week zo'n 200 mensen moeten weigeren omdat er niet genoeg plaats was. Volgens het commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen is er een grote toestroom uit Servië en Macedonië.

Sinds begin deze week kon Fedasil aan tweehonderd asielzoekers geen opvangplaats bieden. Het is geleden van de kerstvakantie dat er zoveel mensen op straat werden gezet. In januari waren er 1.184 enkelvoudige asielaanvragen, zo'n tweehonderd meer dan in dezelfde maand vorig jaar. Veel van hen worden nog altijd opgevangen in hotels, een noodoplossing. Week na week komen er weliswaar opvangplaatsen bij.

Een van de oorzaken voor de nieuwe piek is de grote toestroom uit Servië en Macedonië. Sinds december kunnen mensen uit die landen gemakkelijker reizen naar lidstaten van de Europese Unie. Toen werd een vrij ingewikkelde visumplicht opgeheven. "Dat betekent dat die personen meer en gemakkelijker mogelijkheden hebben om vanuit hun eigen land naar landen in de Europese Unie te reizen", zegt Dirk Van Den Bulck van het commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen.

Deze maand kwamen er al 360 asielaanvragen uit Servië en Macedonië. Vorige maand waren dat er 110.