Sociale onrust bij personeel van Carrefour

Er heerst sociale onrust bij het personeel van warenhuisketen Carrefour. Volgende week dinsdag is er een bijzondere ondernemingsraad. De bonden vrezen dat de directie een grote herstructurering zal aankondigen.

Een duidelijke agenda voor de ondernemingsraad heeft de directie nog niet gegeven aan de bonden. De woordvoerder van Carrefour Lars Vervoort liet gisteravond al weten dat tijdens de ondernemingsraad "de balans wordt opgemaakt en wordt vooruitgeblikt op de toekomst van Carrefour België".

De vakbonden interpreteren deze mededeling zeer negatief en vrezen dat met de bijzondere ondernemingsraad een herstructurering zal worden ingezet. Volgens de wet-Renault moeten die op voorhand worden aangekondigd.

Deze week raakte bekend dat Carrefour wil snoeien in de 57 hypermarkten. De cijfers van de grootste warenhuizen blijven onder de verwachtingen. Bij Carrefour België werken zo'n 15.000 mensen.

De directie van Carrefour heeft alvast aangekondigd dat de warenhuisgroep actief blijft in ons land. In een verklaring luidt het dat er "een sterke intentie is om zich in ons land te ontwikkelen", maar dat er "van een gezonde basis vertrokken wordt".

Slechte jaarcijfers, geen Belgische cijfers

Carrefour heeft net voor de beursopening de jaarcijfers van 2009 bekendgemaakt. De keten zag wereldwijd de winst met 71,5 procent dalen tot 437 miljoen euro. De nettowinst voor het groepsaandeel daalde 74,2% tot 327 miljoen euro. In 2008 was dat nog 1,27 miljard euro.

Ook de omzet van de warenhuisketen is vorig jaar gedaald in vergelijking met 2008. De daling bedraagt 1,2% tot ongeveer 86 miljard euro. In alle zones waar het bedrijf actief is, daalde de omzet behalve in Latijns-Amerika (+11,9%). Het bedrijf stelt wel dat alle objectieven voor 2009 behaald zijn.

Voor 2010 wil Carrefour 500 miljoen euro besparen tegenover 590 miljoen euro gerealiseerde besparing in 2009.

In het jaarrapport staat niets over de Belgische cijfers. Die worden later toegelicht op een persconferentie.