Verschillende doden bij betoging in Ivoorkust

In de Ivoriaanse stad Gagnoa, enkele honderden kilometer ten noordwesten van de grootstad Abidjan, zijn verschillende doden gevallen tijdens een betoging die door de politie is uiteengeschoten.

De betoging was gericht tegen president Laurent Gbagbo (foto), die enkele dagen geleden de kiescommissie heeft ontbonden, waardoor de presidentsverkiezingen in het land nog maar eens zijn uitgesteld.

Betogers hebben minstens drie lijken binnengebracht in de lokale ziekenhuizen. De lichamen vertonen schotwonden. Volgens een vertegenwoordiger van de oppositiepartij PDCI heeft de politie gechargeerd tegen de betogers en heeft ze daarbij traangas gebruikt en kogels afgevuurd.

De politie bevestigt dat er doden zijn gevallen, maar geeft geen verdere commentaar.

Het is al een week onrustig in Ivoorkust. Vrijwel elke dag zijn er betogingen tegen president Laurent Gbagbo, die vorige week de kiescommissie ontbond die er maar niet in slaagt om presidentsverkiezingen te organiseren.

Over een man die niet wil wijken

Laurent Gbagbo werd president van Ivoorkust na erg tumultueus verlopen verkiezingen. Een jaar daarvoor had het leger de macht gegrepen en president Henri Konan-Bédié afgezet, de man die het nationalisme introduceerde in de Ivoriaanse politiek en daardoor een etnische doos van Pandora opende. Sindsdien is de tegenstelling tussen het islamitische noorden en het christelijk-animistische zuiden van het land er alleen maar groter op geworden.

Onder zuiderling Gbagbo voelde het noorden zich steeds meer gediscrimineerd. Dat mondde uit in een rebellie, waardoor Ivoorkust gedurende jaren feitelijk in twee delen werd opgesplitst. Het noorden, met de belangrijke steden Bouaké en Korhogo, werd gecontroleerd door de rebellen van de Forces Nouvelles.

Jaren van burgeroorlog, onderhandelingen en mislukte vredesakkoorden mondden in 2007 uit in een akkoord over machtsdeling. De voormalige rebellenleider Guillaume Soro werd premier onder president Gbagbo. De regering van nationale eenheid moest ook presidentsverkiezingen voorbereiden, maar door allerlei listige manoeuvres blijft Gbagbo erin slagen om die telkens weer te laten uitstellen. Intussen is de man nu al 10 jaar staatshoofd.