Visitekaartjes van Gauguin tentoongesteld

In het Van Gogh Museum in Amsterdam is een tentoonstelling geopend die Gauguins ontwikkeling als modern kunstenaar volgt. De aanleiding voor de expo is de Volpini-reeks, een reeks van 11 prenten van Paul Gauguin die het Van Gogh Museum in 2004 aankocht.

Gauguin maakte de reeks lithografieën tijdens de Wereldtentoonstelling van 1889 in Parijs op aandringen van Theo van Gogh, de broer van Vincent. Hij was de kunsthandelaar van Gauguin.

De reeks maakte deel uit van 60 werken die Gauguin tentoonstelde in het Café des Arts dichtbij het terrein van de Wereldtentoonstelling. Het café behoorde aan een man die Volpini heette. De reeks portretten werd daarom 'de Volpini-reeks' gedoopt.

Gauguin en een paar van zijn collega's hadden hun werk tentoongesteld in Volpini's café omdat ze op de Wereldtentoonstelling zelf niet welkom waren. Hun werk was immers te modern was voor die tijd.

Toch wilden Gauguin en de andere genegeerde kunstenaars dat meer mensen hun kunst zagen. "De elf prenten uit de Volpini-reeks waren het visitekaartje van Gauguin om zich aan de wereld te presenteren", zegt museumdirecteur Axel Rüger. Ze laten al de centrale thema's in Gauguins werk zien, zoals baadsters en exotische vrouwen.

Op de tentoonstelling zijn de prenten te zien, maar ook ander werk van Gauguin en enkele tijdgenoten, zoals de andere schilders die hun werk toonden in Volpini's Café des Arts. De tentoonstelling loopt tot 6 juni.