"Bos stuurde doelbewust aan op een breuk"

De val van de regering-Balkenende IV lokt verschillende reacties uit. De coalitiepartners CDA, PvdA en ChristenUnie zijn teleurgesteld dat er geen vergelijk meer is gevonden over de kwestie-Afghanistan. De oppositie is dan weer blij over de val van "het slechtste kabinet ooit" en vraagt zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen. De reacties van enkele Nederlandse politici.

CDA en ChristenUnie-ministers beschuldigen PvdA

De CDA-ministers zijn teleurgesteld dat er geen vergelijk is gevonden over de kwestie-Uruzgan. Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen zegt dat alles is geprobeerd om tot een besluit over Uruzgan te komen, maar "als de wil ontbreekt om alle opties te onderzoeken, dan houdt het op".

Staatsecretaris van Defensie Jack De Vries (foto) zegt dat "Wouter Bos doelbewust heeft aangestuurd op een breuk". Minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner is teleurgesteld "maar niet boos op de PvdA".

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) is "ontgoocheld over de gang van zaken". Volgens de minister was een oplossing mogelijk en lag een voorstel op tafel om in Afghanistan te blijven, maar niet in de gevaarlijke provincie Uruzgan. Van Middelkoop zegt het optreden van de PvdA niet goed te begrijpen. "De PvdA had kunnen weten dat Uruzgan finito was. Ze hadden iets langer moeten wachten."

PvdA verdedigt zich

Minister van Onderwijs Ronald Plasterk wijst erop dat de PvdA wilde vasthouden aan het kabinetsbesluit van twee jaar geleden waarin werd overeengekomen dat de militairen eind dit jaar zouden terugkeren. Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst zegt dat over de Afghanistan-missie een "onoverbrugbare kloof in inzicht" was ontstaan.

Oppositie feliciteert gevallen kabinet

De oppositie ziet de regering graag vallen. De SP vraagt dat er nu zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen komen. Volgens SP-leidster Agnes Kant was het kabinet-Balkenende onhoudbaar geworden "zeker de laatste weken". "Ik ben blij dat het woord nu aan de kiezer is, want we staan voor moeilijke keuzes."

PVV-leider Geert Wilders (foto) heeft verheugd gereageerd op de val van het kabinet. "Lang gehoopt, toch gekomen. De vlag kan uit. Het slechtste kabinet ooit verdiende het niet nog een dag langer te regeren."

Volgens Alexander Pechtold van D66 was de val onontkoombaar. "Het vertrouwen was al weken zoek. Bij dit kabinet regeerde de besluiteloosheid en de stilstand. Alle belangrijke vragen werden uitgesteld en vooruitgeschoven door Balkenende en Bos."

Ex-minister Rita Verdonk reageert op haar Twitter: "Eigenbelang is voor de PvdA belangrijker dan het landsbelang."

GroenLinks noemt de PvdA "moedig om uit het kabinet-Balkenende te stappen". "Maar het zal de partij ook van de macht vervreemden, want een coalitie PvdA/CDA lijkt voor lange tijd van de baan. Dit heeft grote gevolgen voor de toekomst", zegt Femke Halsema.