"Druggebruik in gevangenissen aanpakken"

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) wil het druggebruik in de gevangenissen aanpakken. Het is een van de belangrijkste punten in zijn nota over de strafuitvoering. De oppositie vindt de nota een maat voor niks.

"Het druggebruik ondermijnt het gevangenisklimaat en verziekt de relaties tussen de gedetineerden en hun bewakers", staat te lezen in de nota van De Clerck. De minister stelt dat druggebruik in de gevangenis voortaan altijd zal leiden tot "reactief optreden", maar wat dat concreet is, schrijft De Clerck er niet bij.

Over de strafuitvoering van celstraffen onder de drie jaar staat in de nota dat "elke uitgesproken straf een gevolg moet krijgen". Het is aan de parketten om te bepalen hoe dat moet gebeuren.

De Clerck wil ook het gevoel van straffeloosheid wegnemen. Daarom wil hij dat een gevangene die een lichte straf heeft gekregen, niet automatisch na een derde van zijn straf vrijkomt.

Dinsdag stelt De Clerck zijn nota voor in het parlement. Tot dan wil hij geen commentaar geven. Hij kondigt wel aan dat er binnenkort een nieuwe rondzendbrief komt.

"Niets concreets"

De nota geeft een stand van zaken van de pijnpunten in het strafuitvoeringsbeleid, maar er staan geen concrete voorstellen voor verbetering in. Dat is meteen de grootste kritiek van de oppositie.

SP.A-justitiespecialist Renaat Landuyt (foto) vindt de nota een maat voor niks. "We krijgen opnieuw een nota waarin alle leuke ideeën van vroeger instaan, maar waarin geen enkele beslissing is genomen."

"Al jaren zeggen we dat de straffen minder dan 3 jaar moeten worden aangepakt, maar daarover staat geen enkele beslissing. Er is geen logica in het bepalen of een straf wordt uitgevoerd of niet, men doet maar op. Nu komen er 500 plaatsen vrij in de gevangenissen in Nederland en die gaan zomaar zoals de Lotto worden ingevuld zonder dat men van de gelegenheid gebruik maakt om volgens dezelfde criteria te werken."

Ook Groen! vindt de nota onvoldoende. "Neem nu de geïnterneerden, in de nota staat dat er een oplossing komt met twee instellingen", zegt Stefaan Van Hecke (foto). "Dat zit al jaren in de pijplijn en het is maar een oplossing voor de helft van de geïnterneerden. Maar wat doen we met de andere helft?"

Groen! klaagt ook aan dat er geen samenwerking is met het departement Gezondheid. "Dat is noodzakelijk om zaken aan te pakken als seksuele delinquentie, drugsverslaving en geïnterneerden. De nota is de verantwoordelijkheid van de ganse regering."

Vlaams Belang ziet in de nota "geen trendbreuk met het verleden" en "geen voorstellen om de straffeloosheid te counteren". "In de nota zit geen enkele ambitie vervat om tot een kordater strafbeleid te komen, laat staan om via een lik-op-stuk-beleid sneller te bestraffen", stellen Kamerleden Bart Laeremans en Bert Schoofs.