"Het sein stond wel degelijk op rood"

Beelden uit het seinhuis Brussel-Zuid geven aan dat het sein op rood stond voor de trein uit Leuven die maandag crashte in Buizingen. Dat zegt Luc Pauwels van de onafhankelijke spoorbond OVS.

In het seinhuis Brussel-Zuid wordt geregistreerd wat er met de seinen gebeurt. In tekstvorm gebeurt dat van seconde tot seconde, in een logboek. Dat is nu in handen van de speurders en over de inhoud lekt niets uit.

Maar er is ook een registratie in beelden, en daaruit blijkt dat het sein al enkele minuten op rood stond. "We hebben beelden vanuit het seinhuis van Brussel-Zuid die minuut per minuut genomen zijn en daaruit kunnen we afleiden dat het sein voor de trein komende vanuit Brussel Zuid wel degelijk op rood stond", zegt Luc Pauwels. Het is echter nog niet uitgesloten dat er een technisch defect aan het sein zelf of aan de trein was.

Intussen blijkt dat de treinbestuurder een jaar geleden al eens een stopsein negeerde. Dat was toen ongevaarlijk omdat hij met een lege trein naar een wasinstallatie reed, aan 5 kilometer per uur. Toch is de man toen een paar dagen geschorst geweest.

In Bergen hebben een 300-tal mensen een stille mars gehouden om de slachtoffers van de treinramp in Buizingen te herdenken. Er waren ook enkele overlevenden van het ongeluk van vorige maandag aanwezig. Aanleiding voor de betoging is de bouw van een nieuw station in Bergen; de organisatoren vinden dat er beter eerst een goed veiligheidsysteem komt bij de spoorwegen. 

Eurostar: wachten tot 2 maart

De dienstregeling van de Eurostar-treinen tussen Brussel en Londen blijft voorlopig onderbroken door het treinongeval in Buizingen.

Vanaf maandag 22 februari tot en met donderdag 25 februari zullen er dagelijks wel opnieuw drie treinen tussen Brussel en Londen kunnen sporen, maar die rijden over de klassieke spoorlijn en doen 50 minuten langer over het traject.

Vanaf 26 februari wil Eurostar de frequentie opdrijven, maar een volledige hervatting van de normale dienstregeling met negen dagelijkse verbindingen is volgens de treinoperator ten vroegste voor dinsdag 2 maart.