"Rome is hoofdstad van werk van Caravaggio"

In Rome opent dit weekend een prestigieuze tentoonstelling van het werk van Caravaggio (1571-1610). Het is het grootste van een reeks evenementen die de 400e verjaardag van de dood van de Italiaanse meester van het clair obscur herdenken.

De tentoonstelling in de Scuderie del Quirinale toont 24 van de 64 werken die Caravaggio maakte. "En dan hangen er nog eens 15 schilderijen in kerken in Rome. Dat maakt Rome tot de hoofdstad van Caravaggio's werk", zegt een van de curators van de expositie.

Caravaggio staat bekend als de meester van het clair-obscur, een dramatisch licht-donkercontrast. Sommige zalen van het museum zijn bijna niet verlicht om de schilderijen nog beter tot hun recht te doen komen.

Caravaggio werkte vooral in Rome, waar hij even beroemd als berucht was. Hij schopte vaak schandaal en kwam meer dan eens in aanraking met het gerecht. In 1607 moest hij Rome ontvluchten nadat hij iemand had gedood in een gevecht.

De tentoonstelling belicht Caravaggio's werk in drie fasen: zijn jeugd (1592-1599), zijn grootste successen (1600-1606) en zijn vlucht (1607-1610).

Meest gelezen