Dan toch steun voor Griekenland?

Het zwaar door schulden getroffen Griekenland zou mogelijk tot 25 miljard euro aan financiële steun krijgen van de eurolanden. Dat schrijft het Duitse tijdschrift Der Spiegel op basis bronnen bij het Duitse ministerie van Financiën.

Hoeveel elk euroland zal betalen voor het hulppakket zal afhangen van de hoeveelheid tegoeden die het land bij de Europese Centrale Bank heeft staan. Mogelijk gaat het om een bedrag tussen de 20 en 25 miljard euro en zou de hulp bestaan uit kredieten en borgstellingen. In dat laatste geval zouden de eurolanden zich garant stellen voor Griekse leningen.

Volgens Der Spiegel, dat zich baseert op overleg binnen het Duitse ministerie van Financiën, zou er ook gepraat worden over een meer gemeenschappelijke economische politiek voor de landen die de euro als eenheidsmunt hanteren. Ook zou men naar voorbeeld van het Internationaal Monetair Fonds een Europese instantie in het leven willen roepen die in actie komt bij toekomstige reddingsacties.

"Vervalsing fout van EU"

Een woordvoerder van het Duitse minister van Financiën wou geen commentaar geven op het artikel. Op de informele Europese top eerder deze maand was het nochtans vooral bondskanselier Angela Merkel die financiële steun voor de Grieken uitsloot. Ook het opzetten van een Europees Monetair Fonds kunnen op weinig enthousiasme rekenen.

Tegen Der Spiegel zei de Griekse premier Giorgos Papandreou nota bene dat de Europese Unie mee verantwoordelijk is voor  het feit dat zijn land jarenlang de boekhouding kon vervalsen. De EU had er maar beter op moeten toezien dat zijn land zich aan de begrotingsregels hield.

In maart komen de Europese ministers van Financiën opnieuw bijeen om het te hebben over de Griekse kwestie.