Krijgt Brazilië "ijzeren dame" als president?

In Brazilië heeft de regerende Partido dos Trabalhadores van president Luiz Inácio Lula da Silva (links op foto) Dilma Rousseff (rechts) aangeduid als haar presidentskandidaat voor de verkiezingen in oktober. Rousseff is door Lula zelf naar voor geschoven.

"Geen vrouw is beter voorbereid om Brazilië te leiden dan zij", hield president Lula de 5.000 aanwezige partijleden voor op het congres in de hoofdstad Brasilia.

De 62-jarige Dilma Rousseff is kabinetchef van Lula en was daarvoor ook al minister van Mijnbouw en Energie in zijn regering. Ze heeft de leden van de Arbeiderspartij beloofd dat ze de economische politiek van Lula zal voortzetten. "Luz para todos" (licht voor iedereen) is een bekend project van Rousseff, dat tot doel heeft alle Brazilianen tegen 2016 toegang tot elektriciteit te geven.

De voormalige guerillaleidster uit de periode van de militaire dictatuur staat bekend als een dossiervreter en "ijzeren dame" en is heel wat minder populair dan de charismatische Lula. In de peilingen ligt ze dan ook achter op José Serra, de centrumrechtse gouverneur van de staat São Paulo.