Rechter fluit Philips terug over fabriekssluiting

De Nederlandse elektronicareus Philips moet van een Franse rechter een pas gesloten televisiefabriek opnieuw opstarten. Volgens de rechtbank is het sociaal overleg niet correct verlopen.

In de televisiefabriek in Dreux, op 80 kilometer ten zuidwesten van Parijs, werken meer dan 200 mensen. Een week geleden werd de productie stopgezet. De arbeiders werden per brief op de hoogte gebracht dat ze niet meer moesten komen werken, hoewel ze officieel nog geen ontslagbrief hadden ontvangen.

De rechtbank legde Philips een dwangsom van 25.000 euro op per dag dat de fabriek gesloten blijft. De dwangsom gaat 8 dagen na het vonnis in. Philips heeft beloofd dat de fabriek maandag opnieuw geopend wordt.

Een advocaat van de vakbonden reageerde verheugd op het vonnis. "Deze beslissing toont aan dat men in Frankrijk niet zomaar een fabriek sluit", klonk het.