Tientallen doden door noodweer op Madeira

Het Portugese eiland Madeira, in de Atlantische Oceaan, wordt getroffen door zwaar stormweer, met hevige regenval en rukwinden tot 100 kilometer per uur. 32 mensen zijn omgekomen en 68 mensen liggen gewond in het ziekenhuis. Er zouden ook nog mensen vermist worden.

Vooral het zuiden van het eiland is zwaar getroffen door overstromingen en grondverschuivingen. Er zijn ook veel bomen omgewaaid. In de hoofdstad Funchal zijn tientallen huizen ontruimd wegens overstromingsgevaar. Het zou gaan om het dodelijkste stormweer sinds 1993, toen 8 mensen het leven lieten.

De lokale autoriteiten overwegen om de noodtoestand uit te roepen. De burgemeester van de Funchal heeft de bevolking opgeroepen om thuis te blijven. Het eiland ligt op zo'n 900 km van de Portugese kust en is populair bij toeristen. De Portugese president José Socrates is van plan om naar het eiland te vliegen.

Hij is naar eigen zeggen "geschokt en bedroefd door de beelden en de gevolgen van deze catastrofe". De internationale luchthaven van Funchal is gesloten door het stormweer.

Het is voorlopig onduidelijk of er toeristen bij de 32 dodelijke slachtoffers zijn. Zo'n 40 Belgen zitten vast op het eiland. Het gaat om klanten van touroperator Jetair. Allemaal zijn ze ongedeerd en verblijven in hun hotel. Wellicht keren ze morgen terug naar België.