"Automatisch treinstopsysteem sneller invoeren"

Minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte (CD&V) laat onderzoeken of het mogelijk is om het automatisch stopsysteem voor treinen sneller in te voeren dan gepland. Dat zei ze in De zevende dag. De oppositie pleitte daar nog eens voor een onderzoekscommissie over de treinramp in Buizingen.

Minister Vervotte wil niet vooruitlopen op de zaak, en geen belofte maken die later technisch niet haalbaar blijken. "De indruk die men nu wekt, is dat het systeem in een kast staat dat men kan kopen in de supermarkt. Dat is niet zo", zegt Vervotte. Maar de minister wil wel weten of het mogelijk is om de treinen snel uit te rusten met een systeem waardoor de trein automatisch stopt bij een rood licht of bij een noodgeval.

Vervotte benadrukt dat de versnelde invoering van het systeem ook betekent dat tijdelijk op de dienstverlening van de spoorwegen zal moeten worden ingeboet.

"Dat betekent dat we moeten overwegen dat we bepaalde treinen niet laten rijden om ze in onderhoud te geven om ze uit te rusten met het systeem", zegt ze. "Dat betekent dat we op bepaalde momenten bijvoorbeeld het station Brussel-Zuid moeten sluiten om de aanpassingswerken te doen."

De vakbonden waarschuwen dat een versnelde invoering hogere kosten met zich zal meebrengen. "Als we overgaan naar het ETCS-systeem of het Europese systeem, dan gaat dat stukken van mensen kosten en zal de begroting gevoelig moeten aangepast worden", zegt Jos Digneffe van de socialistische vakbond. 

Oppositie blijft onderzoekscommissie eisen

Morgen moeten minister Vervotte en de drie spoorbazen (Marc Descheemacker van de NMBS, Luc Lallemand van Infrabel en Jannie Haek van de NMBS-holding) voor de commissie Infrastructuur in de Kamer komen naar aanleiding van de treinramp in Buizingen.

De kernvragen van het debat zullen zijn: "hoe is dit kunnen gebeuren", "kon dit vermeden worden", "welke beslissingen zijn er genomen na de beloften in 2001" en "hoe kunnen we de veiligheid nu verbeteren".

De oppositiepartijen herhalen hun eis om een speciale onderzoekscommissie op te richten. "Ik denk dat we nu eens tot op het bot moeten gaan", zegt Jan Jambon van de N-VA. "We moeten gaan kijken of we zijn tekortgeschoten, waar we zijn tekortgeschoten, waar liggen de verantwoordelijkheden, maar ik denk vooral: welk plan kan de NMBS nu voorleggen?"

De SP.A sluit een aparte onderzoekscommissie niet uit als een aantal vragen onbeantwoord blijven in de commissie Infrastructuur in het parlement.