"Griekenland wil geen geld, maar steun"

Griekenland wil geen financiële steun van landen uit de eurozone om te helpen bij zijn grote staatsschuld. Enkel politieke steun is nodig. Dat heeft de Griekse premier Papandreou gezegd op de Britse omroep BBC.

"Geef ons de tijd. Geef ons steun. En dan heb ik het niet over financiële steun, maar over politieke. Zo kunnen wij jullie laten zien dat wat ze zeggen geïmplementeerd wordt. Dan zijn we weer geloofwaardig”, aldus Papandreou. Griekenland is de laatste maanden vaak onder vuur gekomen op de financiële markten omdat beleggers vrezen dat het zal bezwijken onder de grote staatsschuld. Onder druk van Europa heeft de Griekse regering beloofd om het begrotingstekort van 12,7 procent terug te brengen tot 3 procent in de komende drie jaar.

Gisteren berichtte het Duitse tijdschrift Der Spiegel dat Griekenland mogelijk voor een bedrag tussen de 20 en 25 miljard euro aan financiële hulp van de eurolanden krijgt (zie eerder verschenen). "Er is nu geen noodzaak om geld te lenen”, klonk het op de BBC. Volgens de premier heeft het land wel hulp nodig om tegen lagere rentetarieven geld te kunnen lenen.

Papandreou wees met een beschuldigende vinger naar de vorige conservatieve regering die te veel gericht was op kortetermijnwinsten. Hij noemde de vorige regering "onbezonnen en corrupt”. Volgens de premier kan hij rekenen op de steun van de Griekse bevolking voor de ingrijpende maatregelen die nodig zijn om het tekort terug te dringen. Toch blijven de grote protesten voortduren met ook deze week een staking.