"The hurt locker" scoort ook bij de Bafta's

De Amerikaanse oorlogsfilm "The hurt locker" over de invasie in Irak is de grootste winnaar geworden van de Bafta Awards, de belangrijkste Britse filmprijzen. De film kreeg zes Bafta's, waaronder die voor beste film.

"The hurt locker" geldt samen met "Avatar" als de grootste favoriet voor de Oscars, die over twee weken worden uitgereikt. Dat de twee voornaamste kanshebbers gemaakt werden door ex-echtgenoten, maakt de strijd nog wat extra spannend.

"Avatar" van James Cameron was eerder de grootste winnaar van de Golden Globes, maar intussen is "The hurt locker" van zijn ex-vrouw Kathryn Bigelow al met een pak andere belangrijke prijzen aan de haal gegaan.

Ook bij de Bafta's was haar film de grootste winnaar. Van de acht nominaties verzilverde "The hurt locker" er zes. De prent werd niet alleen uitgeroepen tot beste film, maker Bigelow kreeg ook de Bafta voor beste regisseur. Ze is de eerste vrouw die wint in die categorie. "Maar ik hoop niet de laatste", zei ze.

Bij de acteurs scoren de Britten

"Avatar" was de verliezer van de avond: de sciencefictionfilm was ook acht keer genomineerd, maar kon slechts twee prijzen (production design en visual effects) winnen.

Bigelow toonde zich niet al te triomfantelijk. Geruchten over rivaliteit met haar ex drukte ze meteen de kop in. "Jim en ik zijn goede vrienden", zei ze. "Ik denk dat we trots zijn op elkaar, en dat is al heel lang het geval."

Bij de acteursprijzen waren niet de Amerikanen, maar de Britten de winnaars. Colin Firth werd uitgeroepen tot beste acteur voor zijn rol van een rouwende, suïcidale man in "A single man".

De 24-jarige Carey Mulligan (foto) kreeg de prijs voor beste actrice voor haar vertolking van een tienermeisje dat moet kiezen tussen studeren in Oxford en een glamoureuzer leven aan de zijde van een veel oudere rokkenjager. Mulligan klopte o.a. Meryl Streep.

De belangrijkste Bafta Awards

  • beste film: The hurt locker
  • beste regisseur: Kathryn Bigelow
  • beste Britse film: Fish tank
  • beste acteur: Colin Firth
  • beste actrice: Carey Mulligan
  • beste acteur in een bijrol: Christoph Waltz
  • beste actrice in een bijrol: Mo'nique
  • beste origineel scenario: "The hurt locker" (Mark Boal)

 Klik hier voor alle genomineerden en winnaars.