Balkenende: "Wouter Bos verbrak eenheid"

De ontslagnemende Nederlandse premier Jan Peter Balkenende verwijt Wouter Bos de eenheid van het regeringsbeleid te hebben gebroken tijdens het debat over Afghanistan in de Tweede Kamer, afgelopen donderdag. Dat heeft hij gezegd in het programma Buitenhof.

Donderdag hield de Tweede Kamer een debat over de kwestie-Afghanistan. Volgens de christendemocraat Balkenende maakte de sociaaldemocraat Bos een gênante vertoning van het debat, omdat er twee kabinetten leken te spreken in het parlement. "De verdeeldheid werd geëtaleerd. Dat is onbestaande", zei Balkenende in het programma Buitenhof. Vrijdagnacht viel de Nederlandse regering onder leiding van Balkenende over het al dan niet verlengen van de militaire missie in Afghanistan.

Tijdens het debat in de Kamer probeerde Balkenende duidelijk te maken dat de regering het verzoek van de NAVO om de missie te verlengen zou onderzoeken, zonder andere opties uit te sluiten. Maar Bos verklaarde dat hij niet wou weten van het verzoek. Woensdag had de PvdA-leider op een partijbijeenkomst gezegd dat de sociaaldemocratische partij onder geen beding een verlenging zou aanvaarden.

Dat standpunt had Bos nooit publiekelijk mogen herhalen in de Kamer, volgens Balkenende, omdat de regering daar één visie naar buiten hoort te brengen. "Bos had moeten zeggen: dit is een zaak die we bespreken in het kabinet. Er is een verschil tussen wat je op een partijpolitieke bijeenkomst zegt en wat het kabinet zegt in een Kamerdebat", aldus de ontslagnemende minister-president.

"PvdA kreeg uitweg"

Balkenende wist woensdag al dat een val van zijn regering dichterbij kwam. De houding van de PvdA -die in de vorige campagne had beloofd de missie in Afghanistan te beëindigen- was daarvoor nu eenmaal te ondubbelzinnig, klonk het in Buitenhof. De politicus zei ook dat Bos en de PvdA nog een uitweg is geboden.

Minister van Defensie Eimert van Middelkoos was bereid om de Nederlandse militairen te verplaatsen naar een andere provincie dan het gevaarlijke Uruzgan, waar de militairen nu gelegerd zijn. Die optie had wel niet de voorkeur van Balkenende, omdat dat duurder en niet efficiënt zou zijn.