Bestand in Darfoer moet weg naar vrede effenen

In Soedan heeft de regering een bestand getekend met de belangrijkste rebellenbeweging in de westelijke regio Darfoer. Het bestand zou op termijn tot een permanent vredesakkoord moeten leiden.

De etnisch-Afrikaanse rebellengroep Beweging voor Rechtvaardigheid en Gelijkheid, die het bestand met de regering tekende, voerde strijd tegen Arabische milities die door de Soedanese regering worden gesteund.

De wapenstilstand gaat onmiddellijk in en moet nu nieuwe vredesgesprekken tussen de rebellen en de regering mogelijk maken. Die gesprekken, die wellicht in Qatar zullen plaatsvinden, moeten tot een permanente wapenstilstand leiden, zei een woordvoerder van de rebellenbeweging. Volgens de Tsjaadse president zou tegen 15 maart een definitief akkoord op tafel moeten liggen.

Het bestand met de rebellengroep houdt ook in dat ongeveer 100 rebellen die eerder ter dood veroordeeld waren, amnestie krijgen. De 100 rebellen werden veroordeeld voor een aanslag in 2008 waarbij meer dan 200 mensen om het leven kwamen. Een derde van de rebellen die amnestie kregen, wordt ook meteen vrijgelaten.

De oorlog in Darfoer heeft in 7 jaar tijd 300.000 mensenlevens geëist. Meer dan 2,5 miljoen mensen sloegen op de vlucht voor het geweld. De laatste tijd lijkt het geweld wel wat geluwd te zijn.